Nu vet du hur det känns.

Vägen ut ur ett förhållande med en man som misshandlar psykiskt.

Hur?

Publicerad 2012-09-20 19:44:08 i Allmänt,

Om vi släpper frågan; "När" och går över till "Hur", så har jag även där svårt ibland att SJÄLV se hur misshandeln sett ut. För när man är utsatt för psykisk misshandel så är man så nertryckt i sig själv och tror att man är helt värdelös. Allt jag gör är fel och det bekräftar mannen alltid.
 
Men för att radda upp lite saker jag hittat på sidan Varningstecken:
 
1.Han beter sig respektlöst mot dig genom att skämta på din bekostnad, kanske även inför andra människor. Han är sarkastisk gentemot dig och fnyser åt dina åsikter och upplevelser - Check!
 
2. Han är hjälpsam mot dig på ett sätt som får dig att känna dig obekväm. Han får dig ständigt att stå i någon sorts tacksamhetsskuld och blir sur om han inte får hjälpa dig, om du exempelvis tackar nej. Han har åsikter om hur du bör leva ditt liv på olika sätt och blir sur om du inte tar emot hans "tips". - Check!
 
3. Ingenting är någonsin hans fel. Han får dig att känna skuldkänslor över saker som går fel. - Check!
 
4. Han är självcentrerad. Han har en dubbel standard - han kan behandla dig på ett sätt som han aldrig själv skulle tolerera. Han tycker sig ha rätt till att bli omhändertagen, servad och ompysslad men kan inte göra detsamma för dig. Dessa män har ofta orealistiska förväntningar på sin partner, som för honom ska vara den "perfekta kvinnan". I början kan hon idealiseras, bara för att snart bli bestraffad när hon inte kan leva upp till hans orealistiska förväntningar. Han kan förvänta sig att du ska förstå hans behov utan att han har förmedlat dem. - Check!
 
Från en annan sida som jag täntke länka till senare kan man läsa:
 
5. I en nära relation med en man som använder sig av psykisk misshandel finns det inget utrymme för kvinnan att vara sin egen person. Alla fasta hållpunkter och referensramar för vad som är rätt och fel suddas ut.. Kvinnan sätts ur spel, blir förvirrad, tvivlar på sig själv och hennes självkänsla urholkas. - Check
 
6. En man med ett misshandelsbeteende bryr sig inte om vad som är rätt eller fel, vad som är moral eller omoraliskt, vad som är friskt eller osunt. För en person med ett misshandelsbeteende handlar allt om att behålla den ojämna balansen i relationen för att känna känslan av att alltid ha rätt, makt och kontroll. - Check

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela